Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Craps hedge bets

Craps hedge bets

  • av
Craps hedge bets

De flesta som spelar craps förstår att detta är ett slumpmässigt spel där du själv inte har så stor kontroll över vad som kommer att hända. Husets fördel är fast och det finns egentligen ingen strategi som kommer att göra så att du fortsätter att vinna över det långa loppet. Med det sagt så finns det vissa saker som du kan göra själv för att minska dina förluster kortsiktigt. Vissa crapsspelare gillar att hedga sina satsningar under vissa omständigheter vid spelbordet och på så sätt låter de husets fördel öka något mot att deras egen risk minskar.

En favorit här brukar vara att hedga sin pass-satsning med en ”any craps”-satsning. Pass-satsningen är standardsatsningen när man spelar craps och i det här fallet så agerar ”any craps”-satsningen som en hedge som skyddar dig varje gång som tärningarna visar 2, 3 eller 12. Om du skulle satsa 50 kronor på pass och 10 kronor på ”any craps” som en hedge så kommer du att tjäna 40 kronor varje gång shootern kastar en 7a eller 11, eller så kommer du att tjäna 20 kronor varje gång denne kastar craps. Men är detta verkligen en bra deal?

Hedga passlinjen med ”any craps”

Om du är bekant med craps så vet du kanske redan att numren 2, 3 och 12 kallas för just ”craps”. ”Any craps” är en satsning som betalar ut 7:1 varje gång shootern lyckas rulla 2, 3 eller 12. Till skillnad från pass så är detta en satsning en så kallad ”one roll”-satsning vilket betyder att du kommer behöva lägga en ny satsning inför varje tärningskast.

Pass å andra sidan ligger kvar på bordet fram tills du har fått vinst eller förlorat. Under come out-kastet så vinner du om tärningarna visar 7 eller 11, och du förlorar om tärningarna visar 2, 3 eller 12. Om tärningarna visar något annat nummer så blir detta point och för att vinna så krävs det alltså att shootern lyckas kasta samma nummer en gång till innan 7an dyker upp.

När du hedger med any craps så brukar man oftast göra det i samband med come out-kastet. Låt oss säga att du inför come out satsar 50 kronor på pass och 10 kronor på any craps. Om tärningarna visar 7 eller 11 så vinner du 50 kronor på pass och förlorar 10 kronor på any craps, och gör då alltså en vinst på 40 kronor. Om tärningarna däremot visar 2, 3 eller 12 så vinner du 70 kronor på any craps samtidigt som du förlorar 50 kronor på pass och gör därför en vinst på 20 kronor.

Hittills låter det kanske okej men vad händer om tärningarna istället visar 4, 5, 6, 8, 9 eller 10? I det här fallet så kommer du att förlora din any craps-satsning men du kommer inte att vinna något på din pass-satsning heller. Istället kommer din pass-satsning att stanna på bordet fram tills du antingen vinner på point eller förlorar på en 7a.

Genom att kalkylera oddsen så kommer du i snitt att vinna runt 160 kronor på varje 36 omgångar.

Men hur skulle det vara om du valde att strunta i din hedge-satsning och bara spelade på pass istället? I det här fallet så kommer du i snitt att få vinst åtta gånger vilket i sin tur kommer ge dig runt 200 kronor i vinst för varje 36 omgångar. Med andra ord så tjänar du mer pengar på att strunta i att hedga.

Rent generellt så är any craps en väldigt dålig satsning med en husfördel på hela 11,1%. Jämför det med pass som istället har en så låg husfördel som 1,41%. Med andra ord så har du själv mycket bättre odds när du spelar på pass än om du använder en hedge av any craps.

Att försöka täcka en svaghet i en bra satsning genom att göra en dålig satsning är aldrig en bra idé när du spelar craps.

Hedga place-satsningar med ”any 7”

Vissa spelare använder sig också av ”any 7” som en hedge när man har etablerat en point på en pass-satsning, men i det här exemplet så använder vi oss av place-satsningar som ett exempel istället.

”Any 7” är en så kallad ”one roll”-satsning som ger utbetalning på 4:1 varje gång du lyckas kamma hem en 7a i någon form. En place-satsning är en multi-rollsatsning som ger vinst om tärningarna visar ditt nummer, stannar om tärningarna visar något annat nummer och ger förlust om tärningarna visar 7.

En place-bet ger dig en utbetalning av 7:6 om du satsar på 6 eller 8, 7:5 om du satsar på 5 eller 9 och 9:5 om du satsar på 4 eller 10.

Låt oss säga att du satsar 60 kronor på en 6a och 20 kronor på Any 7. Om tärningarna visar 6 så har du vunnit 70 kronor på din place-satsning samtidigt som du förlorat 20 kronor på hedge-satsningen, vilket ger dig 50 kronor i vinst. Om tärningarna visar 7 så har du vunnit 80 kronor på any 7 och förlorat 60 kronor på din place-satsning vilket get dig en vinst på 20 kronor.

Men det finns på samma gång 25 olika tärningsutslag som ger dig förlust på any 7 utan att ge vinst på din 6a. På den första omgången av där du lagt en 70 kronors place-satsning och 20 kronor på any 7 så kommer du i regel att få vinst på 50 kronor för varje gång som din place-satsning gjort vinst totalt 5 gånger, 20 kronor varje gång som any 7 vinner vilket kommer vara sex gånger och en 20 kronor förlust resterande 25 gånger. Med andra ord så om du spelar 36 gånger så kommer du i snitt att göra en förlust på 130 kronor för varje 36 omgångar.

Hur skulle det se ut om du aldrig hade gjort en hedgesatsning? Då skulle du göra en 70 kronorsvinst fem gånger till ett totalt värde av 350 kronor och en förlust på 60 kronor sex gånger till ett totalt värde av 360 kronor. Med andra ord kommer du att göra en genomsnittlig förlust på 10 kronor.